Cea mai noua aparitie

capacitate

Comandaţi acum!

Bucătăria ardelenească
Gustul mâncării de acasă!
Anul IV. Nr. 2. (27.) – februarie 2017

Nr. pagini: 44     Format: A4
Pret: 3,90 lei (+ taxe poştale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucătăria franceză, cea chineză şi bucătăria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Luna februarie este numită popular Făurar, legată de meşteşugul prelucrării fierului, când se pregăteau uneltele pentru muncile de primăvară şi este considerată o lună capricioasă, friguroasă şi supărăcioasă, pentru că i-au fost repartizate mai puţine zile, dar marchează începutul sfârşitului iernii. După Bobotează, în satul tradiţional românesc, începeau câşlegile de iarnă, sărbători ale
vieţii, ale nunţilor şi ţineau până la postul Paştelui. În această perioadă se ţineau şezători, în care se puteau cunoaşte mai bine cei tineri, despre tradiţia acestora puteţi afla din primele pagini ale revistei. Vom arăta ce se consuma în perioada câşlegilor: Cucuruz dulce, Turte, Minciunele, Gogoşi şi câteva reţete Din bucătăria bunicii. Idilele tinerilor din luna februarie îşi au manifestarea modernă în aşa-zisa Zi a îndrăgostiţilor – Ziua Sfântului Valentin, când revista vă propune câteva meniuri prin care să impresionaţi persoana iubită, cuprinse în genericul Cină romantică acasă. Până la sfârşitul iernii să vedem însă ce mâncau oamenii în secolele trecute în timpul anotimpului geros. Am găsit în vestita Carte de bucate de la Cluj din secolul XVII, că se consuma multă varză, preparată în diverse feluri, la loc de cinste aflându-se varza murată. Dar, ca şi astăzi şi ca şi întotdeauna, una era hrana bogatului şi alta a săracului. Despre mesele festive ale Caterinei de’ Medici aflăm dintr-un interesant articol semnat de Monica Albu. Alături de varză, atât de apreciată de transilvăneni, un alt aliment cu importante efecte curative este sfecla: Sfeclă cu sos de iaurt, Salată de sfeclă, Ciorbă de sfeclă. Un alt aliment indigen, folosit în Transilvania încă din secolele trecute, este mazărea: Tocană de mazăre galbenă, Pate de mazăre galbenă, Salată de mazăre. Pentru diversificare, am prezentat în actuala ediţie şi reţete ale bucătăriei moldoveneşti: Pârjoale moldoveneşti, Poale-n brâu, Tochitura moldovenească, un fel de tocăniţă. Vă propunem şi variaţiuni pe tema tocăniţei, specifică anotimpului rece: Tocăniţă de porc cu legume, Tocăniţă de iepure, Tocăniţă de pui cu ciuperci. Orice mâncare, pentru a fi savuroasă, are un secret al ei, astăzi aflăm despre secretele marinării cărnii. Într-o seară friguroasă de iarnă, când tocmai familia a venit acasă, îi putem răsfăţa pe cei dragi nouă cu Băuturi calde, cu Dulciuri rapide şi cu Deserturi la pahar. La 24 februarie pe plaiurile mioritice este cunoscută o frumoasă sărbătoare populară, Dragobetele, fiul Babei Dochia, purtător al dragostei, când tinerii îşi dăruiau ghiocei proaspăt iviţi din zăpadă, pentru a înveseli soarele. Că se cheamă Sfântul Valentin sau Dragobete, noi vă dorim să fiţi iubiţi şi să luaţi masa împreună cu cei dragi!
Silvia Pintea

Să răsfoim revista:

Cărţi de bucate



Revistele noastre



iso9001