Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 2. - Februarie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Sa incercam, stimati cititori, un exercitiu de imaginatie si sa vedem cu ochii mintii ce mâncau stramosii nostri pe meleagurile Transilvaniei in luna lui Faurar. Sa ne gândim ca zapada era cât casa, in grajd o vaca si câteva gaini zgribulite, in pod ce mai ramasese din porcul taiat la Craciun si slanina, fasolea si fructele uscate, in pivnita muraturile, cartofii, guliile si ridichile de iarna, telina si sfecla. Bineinteles, butoiul cu vin si cu varza murata. În lada din camara se gasea faina alba si de malai, in putine brânza si silvoizul, pe rafturi merele si perele de toamna, pe funii strajuiau ceapa si usturoiul. Toate acestea trebuiau bine cumpanite sa ajunga pâna in primavara, când apareau verdeturile: urzica, leurda, salatica. Nu era prea usor sa te descurci, mai ales ca familiile erau numeroase. Dar traiau. Nu aveau de unde cumpara. Meniurile nu puteau fi prea diversificate, dar se descurcau. Cam la asta reflectam in timp ce redactam cuprinsul actualei editii. Asa ca acesta s-a intocmit in cea mai mare parte (nu in totalitate, deoarece nu am uitat ca ne aflam in anul de gratie 2016) tinând cont de memoria culinara a transilvanenilor, dar si de preferintele contemporanilor.
Meniurile propuse sunt preparate pentru carnivori, dar si pentru vegetarieni. Pentru ca majoritatea nutritionistilor recomanda consumul de fructe si legume specifice anotimpului, gasiti in paginile revistei salate preparate din ridichi negre, varza rosie si telina cu mere, graten din cartofi si morcovi la cuptor. Ciorbele sezonului sunt din fasole, linte, ciuperci, cartofi, se mai scapa câte o afumatura, iar varza murata si ciolanul se afla la mare cinste in paginile revistei. Carnurile umplute: gaina, limba, pulpele de pui sunt câteva delicatese pe care le puteti oferi oaspetilor la mesele mai deosebite. Am cautat in zona Muntilor Rodnei retete care se preparau in timpul iernii, cum s-ar zice „din conserve": slanina, cârnati afumati, ceapa uscata, brânza iute din putina si am ajuns la nostima belezdruga ce se consuma cu mamaliga. La capitolul deserturi am ales variante simple, dar gustoase: scovergile cu malai, gogosile pripite, corabioarele cu iaurt. Deoarece multe cititoare ale revistei „Bucataria ardeleneasca" sunt entuziasmate de retetele de prajituri publicate, venim in ajutorul celor care doresc sa prepare dulciuri, oferindu-le o gama diversificata de deserturi mai interesante: ciocolatina cu crema de menta, pâini dulci cu banane sau cartofi, tort cu dovleac, tort cu morcovi si visine, guguluf cu sfecla. in aceste luni de iarna sunt binevenite sucurile din fructe si legume, deoarece organismul are nevoie de vitamine.
A! Era sa uit surpriza de Valentine's Day si Dragobete: trecutul si prezentul se regasesc in meniurile diversificate propuse in numarul de februarie al revistei „Bucataria ardeleneasca”!
Sa aveti pofta buna!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Salate de cruditati
Supe si ciorbe
Graten la cuptor
Ospitalitate si preparate ucrainiene
    inedite din Rona de Sus
Simplu dar delicios: produse traditionale
    ale bucatariei ucrainiene
Lintea - sursa importanta de proteine
Retete fara carne
Carnuri umplute
Ospaturi culinare cu ciolan de porc
Belezdruga din Muntii Rodnei
Sa facem cunostinta
    cu ciuperca Urechea lui luda
Mamaliga pe gustul copiilor
Meniu pentru
    o cina romantica
Deserturile strabunilor
Prajituri
Pâini - putin altfel
Torturi cu legume
Deserturi la pahar
Elixire pentru sanatate

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro