Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 3. - Martie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Vine, vine primavara! Conform legendei, Baba Dochia isi leapada cojoacele, luna martie musteste de forta de regenerare a pamantului, echinoctiul de primavara anunta un nou inceput, totul sta sub semnul sacrului, natura si omul reinvie. Trecutul ramane in urma, soarele ne zambeste, firavii ghiocei strapung pamantul inghetat, iar noi ne umplem de energie, sperand la un viitor mai bun. Oamenii isi daruiesc martisoare, simboluri ale primaverii si dragostei. Va oferim si noi un martisor sub forma unui tort special. Luna martie este plina de sarbatori, se mai pastreaza in memoria colectiva sarbatorirea zilei de 8 martie, Ziua Femeii, cu dans, muzica si mese imbelsugate. Iata cuvantul magic: mese imbelsugate. Avem meniuri speciale pentru aceasta sarbatoare, cum ar fi: Pulpe de pui cu sampanie, Rulada de pui cu sunca, Mancare rece de iepure, Tort cupola, adevarate provocari calorice, dar si apetisante si provocatoare, asa cum trebuie sa fiti dumneavoastra in aceasta zi. Veti gasi in paginile Bucatariei ardelenesti retete cu verdeturi, ceapa verde, ridichi de luna, ale carei frunze se folosesc in ciorbe si sosuri, dar si mancaruri cu urzici. Toate aceste verdeturi pot fi consumate cu succes in peri-oada postului ortodox, iar pentru crestinii care postesc, avem retete speciale si diversificate, cu cartofi, praz, telina, morcovi, ciuperci. Daca crestinii ortodocsi tin post in luna martie, cei catolici si protestanti sarbatoresc Pastele, datorita practicii bisericesti cu doua calendare, cel gregorian si cel iulian. Oricum, in Transilvania, populatia celor doua etnii, romani si maghiari, se invita reciproc la sarbatorirea acestui mare praznic al crestinatatii. Buna intelegere intre vecini a existat intotdeauna in localitatile cu mai multe etnii, a doua zi de Pasti, la maghiari, exista obiceiul stropitului fetelor cu parfum, acesta fiind preluat si de populatia romaneasca. S-au imprumutat intre gospodine retete pentru aceste zile speciale, pe care vi le prezentam si dumneavoastra, cum ar fi Ciorba de miel, Cotletul de miel umplut, Șunca de casa coapta in paine, Cremesul de casa, Tortul cu nuca, Prajitura cu grilaj de nuca, Prajitura Veronica. in editia pe luna martie a revistei v-am pregatit o surpriza, retete siciliene, din care delicioasa Cassata siciliana, deoarece dorim ca in rubrica De prin lume adunate sa va surprindem cu retete ale altor popoare. Nu am omis, bineinteles, nici retete traditionale care au permis locuitorilor de pe pamantul Transilvaniei, pastori si agricultori, sa supravietuiasca de-a lungul timpului. Natura i-a ajutat sa infrunte veacurile, reteta Placinte pe lespede de piatra din Ţara Motilor este un bun exemplu despre inventivitatea omului de a-si procura cele necesare traiului zilnic. Cu speranta ca si noi am fost inventivi in redactarea actualei editii a Bucatariei ardelenesti, va dorim o primavara minunata!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Primele verdeturi
    combinate cu ingrediente de iarna
Leacul din gradina, ridichea de luna
Martisorul si obiceiurile de primavara
Delicii culinare pentru ziua femeii
Retete gustoase din carne de iepure
Placinte motesti pe lespede de piatra
Retete de post
Sa facem cunostinta
    cu cartoful dulce!
Pagina copiilor -
    retete pentru mama
De prin lume adunate... Bucatarie siciliana
    in inima Bucurestiului
Meniu pentru Pastele catolic si protestant
Prajituri de casa pentru musafiri
Torturi

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro