Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 4. - Aprilie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


A venit primavara, simtim cum freamata totul in jurul nostru, cum natura se trezeste la viata, codrul inverzeste, verdele coloreaza campurile, florile se itesc firave, se aud trilurile pasarilor. Prinsa in mirajul anotimpului, l-am intalnit pe „doctorul verde al naturii” care mi-a facut cunostinta cu „minunile primaverii”, verdeturi din gradini si paduri: stevia, loboda, urzicile, leurda, macrisul, spanacul.
Aceste „buruieni” benefice in regenerarea corpului se gasesc la loc de cinste in bucataria traditionala ardeleneasca, ca surse de minerale si vitamine. Plantele verzi contin o mare cantitate de fier, reprezentand un remediu natural impotriva anemiei, au proprietati diuretice, scad glicemia, sunt folosite in combaterea obezitatii. Atentie! Exista insa si afectiuni care interzic consumarea lor. in actualul numar al revistei Bucataria ardeleneasca veti gasi o adevarata „parada a verdeturilor” si numeroase retete cu aceste plante benefice. Rubarba este de asemenea o leguma regina, mult folosita in trecut, va propunem sa reactualizam cateva retete.
Primavara este anotimpul innoirii trupului, dar si a sufletului, cand se sarbatoreste marele Praznic al invierii Domnului Iisus Hristos. in perioada premergatoare Pastelui, crestinii ortodocsi si greco-catolici cauta sa parcurga un urcus duhovnicesc prin post. Orice infranare cat de mica de la mancarea cu proteine animale este privita ca o jertfa a postului, daca este facuta din dragoste pentru Dumnezeu. Postirea este semnul parerii de rau si a caintei. Am cautat pentru dumneavoastra informatii despre cum se postea pe vremuri, cateva retete vechi, cum ar fi Vutanele de post sau Malaiul consumat cu varza, usturoi sau moare. La acestea am adaugat pentru contemporani mancaruri pe baza de praz, conopida, ciuperci. Pentru perioada dezlegarilor la peste va propunem Crap in sos de bulion si Pastrav cu mustar si fulgi de cartofi. Pentru cei care nu postesc, avem in revista multe alte retete savuroase pe baza de carne, sau tocanite cu ficat, pipote, inimi.
Am dedicat o rubrica si copiilor, cu retete ingenioase pentru a va ajuta la organizarea unor petreceri de neuitat pentru cei mici, cu idei de buburuze, albinute, broscute, pentru ca alimentele sa fie cat mai atractive.
Bucataria s-a dezvoltat de-a lungul timpului in raport cu hrana oferita de pamant sau de apele din zona. Incredibila bogatie a bucatariei ardelenesti, rod al ingeniozitatii in folosirea ingredientelor si in prelucrarea unor tehnici de preparare, ne este prezentat de Mircea Groza, unul dintre cei mai valorosi maestri ai gusturilor autohtone ardelenesti. Cu el vom porni intr-o calatorie-periplu in lumea gusturilor traditionale, traversand apoi mileniile pana in timpul Daciei romane, pentru a afla din secretele bucatariei stramosilor nostri.
Ne-am bagat nasul si in oalele bulgarilor, rubrica De prin lume adunate ne va purta de aceasta data in culisele bucatariei acestora. Partea cea mai dulce a revistei este si de aceasta data cea a deserturilor si pateurilor, va oferim o sursa bogata de informatii pentru a realiza cele mai bune prajituri de casa. Deoarece suntem in preajma marelui Praznic al Crestinatatii, revista Bucataria ardeleneasca va avea in luna aprilie si o Editie Speciala de Paste cu meniuri traditionale, dar si cu retete si delicatese specifice evenimentului din bucataria moderna.
Sa aveti pofta buna!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Parada verdeturilor
     (stevia, loboda, spanacul, leurda)
Postul Mare la Cicarlau - Maramures
Retete de post
Dezlegare la peste
Retete savuroase cu maruntaie de pasare
Bucataria lui Mircea Groza (I)
De prin lume adunate... Bucataria bulgara
Pagina copiilor: o petrecere de neuitat
Sa facem cunostinta cu rubarba!
Rulade
Prajituri
Dulciuri cu ciocolata
Patiseria de acasa

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro