Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 8. - August 2016
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Luna august, numita popular si Gustar, ne imbie sa gustam din fructele si legumele proaspete si zemoase ale verii. Retetele din aceasta editie a revistei se axeaza pe bunatatile din gradinile noastre: dovleceii (Supa crema de legume in dovlecei, Placinta cu dovlecei, Supa de dovlecei cu carne de vitel, Gem de dovlecel cu lamaie), rosii (Aspic de rosii cu verdeturi, Oua in cuib de rosii, Rosii umplute). Ciupercile si fructele de padure reprezinta de asemenea delicatese din care putem prepara numeroase feluri de mancare (Supa cu ciuperci de padure, Galbiori in sos de smantana, Friptura de porc cu merisoare fiind o reteta din Muntii Apuseni). Am acordat atentia cuvenita preparatelor mai deosebite cu carne de pui (Pulpe de pui in sos de mustar cu lebenita, Rulouri de pui) dar si delicatese cu maruntaie, cum ar fi Papricas din limba de porc, Ragut de pipote. In luna august crestinii ortodocsi si greco-catolici tin Postul Sfintei Marii, motiv pentru care am acordat o atentie deoasebita mancarurilor fara proteine animale. In aceasta editie a revistei veti gasi multe retete pe baza de peste si fructe de mare in speranta ca veti gati meniuri din aceste produse atat de sanatoase. Lebenita continua sa fie fructul vedeta si pentru luna august, savoarea sa deosebita ne face sa o consumam ca atare, dar si in diverse preparate. Nu lipsesc din paginile revistei nici de aceasta data deserturile racoroase ale verii, prajiturile cu fructe si inghetatele de sezon.
Se acorda tot mai multa atentie in tara diferitelor festivaluri care sunt specializate pe mancare traditionala sau provenind din bucatariile internationale. Am fost prezenti la doua asemenea manifestari, despre care vom relata in paginile revistei noastre, una la Cluj-Napoca „Street Food Festival” axat pe mancarea stradala, preparata si consumata rapid, intre doua joburi, despre care insa se spune ca ar avea ca efect o acumulare de calorii si implicit de kilograme in plus. in contrast cu preparatele stradale, de genul fast-foodului, principiul „Slow food” propune un alt stil de viata, promovarea bucatariilor locale, a produselor traditionale si care are ca efect un tempo lent, atat in ceea ce priveste ritmul mancatului, cat si in acela al acumularii de calorii. Oricum, au fost manifestari cu un mare aflux de oameni, semn ca populatia Romaniei este deschisa spre bucatariile altor popoare, dupa cum poate sa aprecieze si gustoasa bucatarie ardeleneasca traditionala! Harnicele gospodine, dornice sa ofere familiilor lor o mancare sanatoasa si pe timpul iernii, si-au pregatit sorturile si au spalat deja borcanele pe care sa le umple cu diferite conserve, veti primi din partea noastra sfaturi practice pentru prepararea celor mai gustoase gemuri si muraturi!
Pofta buna!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Racoarea verii: lebenita
Aspicul si jeleul
Street Food Festival la Cluj-Napoca
La malul marii(fructe de mare,
     pesti, icre, ciorba si chiftele)
Delicii inghetate
Postul Sfintei Marii
Bucataria traditionala din Munrii Apuseni
Retete din zona montana: ciuperci
Delicatese cu maruntaie
Legume de sezon: dovlecei
Sa gatim în rosii
Splendoarea gustului:
     fructele in mancare
Hrana sanatoasă
    - Slow-FoodTârnava Mare
Carnuri usoare: puiul
Prajituri de sezon
Conservari

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro