Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. Editie Speciala de Craciun si Revelion - decembrie 2016
Format: A4    Nr. pagini: 64    Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Ne indreptam cu emotie spre sfarsitul anului, pe care-l vom incheia cu doua mari sarbatori: Craciunul si Revelionul. intreaga crestinatate va celebra aceste evenimente, dupa o perioada de post si rugaciune, cand intreaga familie, de la copii pana la bunici, se aduna pentru a fi impreuna si a merge la colindat, apoi a astepta cu mese imbelsugate colindatorii. Traditia la romani spune ca orice om, oricat ar fi de sarac, trebuia sa taie de Craciun un porc, sa prepare colaci si sarmale, pe care sa le ofere cu drag oricui le va trece pragul, chiar daca ar fi cel mai sarac om sau primarul localitatii. Bradul impodobit, colindele, scenetele cu Irozi de Craciun, urarile cu sorcova de Anul Nou, oferirea cadourilor, se afla in memoria imateriala a poporului roman. Nationalitatile conlocuitoare au aceleasi obiceiuri cu o trimitere biblica, dar cel mai important fenomen este armonia si intelegerea dintre oameni, bucuria sarbatorilor care trebuie sa-i lumineze pe toti crestinii. Bineinteles ca de-a lungul timpului obiceiurile de Craciun si Revelion s-au schimbat, bucatele nu mai sunt aceleasi, ce a ramas este placerea familiei si prietenilor de a fi impreuna. Actualul numar al suplimentului de Craciun si Revelion vine in ajutorul celor care doresc sa prepare bucate alese si gustoase, fie ca apeleaza la bucate traditionale, care le amintesc de gustul mancarii de acasa, fie se orienteaza spre meniuri mai sofisticate. Celor care tin la traditie, le oferim in paginile revistei „Bucataria ardeleneasca” meniuri traditionale de Craciun, care cuprind retete din preparate de porc: Salata de creier pane, Tartine cu crema de caltabos si sangerete, Ciorba de caltabos, Rulada afumata din piept de porc. Persoanelor care prefera meniuri mai moderne le recomandam urmatoarele aperitive: Colac aperitiv cu sos de ciuperci, Terina cu limba de porc, Rulada de sarbatoare, Tort aperitiv, Salata de broccoli cu piept de pui si oua, Somon in sos de portocale, Cosulete cu peste afumat si caviar, Oua umplute cu crema cu trufe. Fripturile si ruladele cu carne reprezinta mancaruri de baza: Cotlet umplut, Friptura aromata de pui cu garnitura de orez cu fructe uscate, Rulada de curcan cu cascaval si ciuperci, Muschiulet de porc cu sos de vin si ciuperci. Exista obiceiul ca dupa o masa de sarbatoare sa se serveasca spre dimineata sau in ziua urmatoare o ciorba cum ar fi: Ciorba cu perisoare de pui, Ciorba de curcan cu legume, Supa de vita. Tot mai multe persoane sunt atrase de meniurile vegetariene, daca aveti invitati la masa, informati-va din timp care sunt preferintele culinare, acestora le recomandam: Aspic cu legume, Supa crema cu cascaval afumat, Risotto cu dovleac si ciuperci sote. Cum ne trec pragul multi colindatori sau invitati, pregatiti din timp platouri cu aperitive si prajituri, pe care sa le improspatati si rearanjati, astfel veti face fata cu brio acestor evenimente! Punctul forte al revistei noastre cu recomandari pentru meniuri de Craciun si Revelion il reprezinta deserturile. Cozonacii trebuie sa fie nelipsiti de pe mese in aceste zile, va invatam sa coaceti cozonaci pufosi si aromati: Cozonac cu stafide si rahat, Cozonac cu mac, Cozonac „Leopard” cu nuca. in zilele magice ale sarbatorilor de iarna si prajiturile au aceste caracteristici: Prajitura bunicii, Felii cu crema de castane, Prajitura cu nuca de cocos, Prajitura Opera, Prajitura Boema. Torturile sunt de nelipsite de pe mesele festive, dar reusita acestora depinde de cateva secrete in prepararea lor: Tort Brasov, Tort Pavlova cu rodie, Tort cu lamaie, Tort Crema de zahar ars. Succesul unui eveniment festiv depinde si de modul in care este aranjata masa, Monica Albu ne dezvaluie cateva secrete care ii vor incanta pe oaspetii dumneavoastra! Va dorim Sarbatori fericite!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Traditii de Craciun si Anul Nou in Transilvania
Meniu traditional de Craciun
Decorarea mesei de Craciun
Bauturi aperitive Aperitive
Decoruri de sarbatoare pentru interior
Supe si ciorbe de sarbatoare
Fripturi delicioase din carne de pui si curcan
Fripturi delicioase de porc
Craciun vegetarian
Poveste de Craciun
Torturi festive
Revelion in familie
Revelion cu prietenii
Revelion gourmet
Prajituri magice
Deserturi ispititoare
Aperitive sarate si gogosi de Anul Nou

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro