Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 1. - Ianuarie 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Ne aflam la începutul unui nou an, cu totii ne dorim, în primul rand, sa fim sanatosi. stim ca sanatatea este strans legata de ceea ce mancam. Dupa mesele abundente din timpul sarbatorilor, se recomanda o cumpatare alimentara. Daca studiem bucataria traditionala romaneasca si a minoritatilor conlocuitoare din Transilvania, în perioada de iarna, vom vedea ca aceasta este axata pe ceea ce s-a pus în camara pentru anotimpul rece. Boboteaza încheie ciclul sarbatorilor de Anul Nou; veti putea afla obiceiuri si traditii intrate în memoria satului traditional romanesc. În ajunul Bobotezei se postea, dupa ce oamenii veneau de la biserica, preotul umbla din casa în casa cu crucea sa sfinteasca oamenii, gospodariile, animalele si livezile cu agheasma. Cu prilejul acestei sarbatori religioase se gateau bucate specifice: amintim raciturile, din carne de porc afumata, sorici si picioare. În aceasta zi toate camarile si pivnitele erau pline cu farfurii cu piftie sau raci, mancate cu otet si boia dulce, pentru a atenua putin efectul mancarii grase. Se mai mananca în aceasta zi si Placinte cu varza acra, Supa de prune uscate. Dupa Boboteaza urmeaza caslegile, perioada dintre posturi, cand se manca de dulce, adica proteina animala. Tot acum începeau sa se faca nunti, sezatori, jocuri, întrerupte de cele 12 zile luminate. Deseori ne întrebam cum de stramosii nostri nu sufereau de obezitate, aceasta deoarece un porc tinea tot anul si se muncea din greu pe camp si gospodarie. Ar trebui sa ne amintim de acest lucru cand colindam magazinele si ne umplem cosurile cu produse. Retetele din editia de ianuarie a „Bucatariei ardelenesti” din 2017 au în vedere ingrediente pe care le avem în gospodarie sau sunt specifice alimentatiei din lunile de iarna: Varza murata cu piept de porc afumat, Ciolan cu maghiran si garnitura de varza murata, Graten de cartofi cu zacusca, Piept de pui în sos de zacusca, Melcisori cu zacusca. Lintea este o pastaioasa foarte sanatoasa, de aceea am inclus-o în meniuri: Supa crema de linte, Crema aromata de linte neagra, Tocana de linte cu carnati. Supranumita si medicul din bucatarie, datorata proprietatilor sale curative, ridichea neagra este o leguma care merge foarte bine în combinatie cu branza de oaie: Crema de branza de oaie cu ridichi, Crema de telemea cu morcovi si ridichi. Una din caracteristicile bucatariei ardelenesti o reprezinta mancarurile cu diverse fructe în combinatie cu carne sau fara: Supa de mere cu carne de porc, Piept de pui cu mere, Mere coapte cu miere si merisoare. În revista „Bucataria ardeleneasca” am prezentat mancaruri aflate pe masa taranilor din satul traditional romanesc. Am avut curiozitatea de a afla ce se gatea la festinurile regelui Matei Corvin, într-un foarte interesant articol semnat de Albu Monica, care ne prezinta si cateva mancaruri preferate de marele rege. Pentru diversitatea revistei avem retete si din bucataria moldoveneasca: Sarbusca, Tocanita moldoveneasca, Alivenci. Manata de pasiune în cunoasterea memoriei culinare a diverselor popoare, Albu Monica ne informeaza despre bucataria evreiasca. Partea atractiva a revistei o reprezinta de fiecare data deserturile. Bogatia de prajituri si torturi consumate cu prilejul sarbatorilor de iarna, ne-a facut sa va recomandam de aceasta data dulciuri mai simple: Haios cu osanza si magiun, Biscuiti cu lamaie si faina de malai, Biscuiti cu mac, Fursecuri cu banane. Va dorim un an plin de bucurii culinare!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Credinte de Craciun si Anul Nou la romani
Retete traditionale de Boboteaza
Prajituri cu osanza
Gusturi moldovenesti
Cine rapide în sezonul de iarna
Lintea, elixir de iarna
Elixir de sanatate: varza murata
Medicul din bucatarie: ridichea neagra
Secrete de bucatarie
Mese festine si destine faimoase
Biscuiti de casa Cozonaci inediti
In fata Chivotului: bucataria evreiasca
Zacusca în mancaruri
Sa facem cunostinta cu: avocado
Merele din camara bunicii
Lamaia dulce - Meyer
Salate de fructe

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro