Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 3. - Martie 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


La toate popoarele lumii venirea primaverii este celebrata prin diferite traditii si ritualuri, care serbeaza victoria anotimpului cald asupra celui friguros, a vietii, triumful iubirii. In tara noastra, fie ca ne bucuram de primirea unui martisor sau ne reunim de Ziua Internationala a Femeii, intâlnirile se desfasoara sub spectrul bucuriei, a meselor festive, a legaturilor dragi intre prieteni, soti, parinti si copii, prieteni, colegi. Articolele Traditii de martisor, Ziua Femeii, in care Monica Albu ne informeaza despre istoricul zilei de 8 martie, si face o retrospectiva a modului in care a fost legat simbolul primaverii de destinul femeii. In actuala editie, pentru a face fata unor mese de sarbatoare, v-am sugerat meniuri pe care sa le pregatiti cu aceste ocazii: Prajitura Martisor, Meniu pentru Ziua Femeii (Supa crema de conopida cu somon, Chiftele speciale cu piure de cartofi, Tort Colosal), Bezele cu crema de ciocolata, Indiene cu frisca, File de somon salbatic cu sos Mousseline, Pere posate in sos de caramel, sau pentru cei mai pretentiosi am selectat câteva retete din Cartea regala de bucate: Zabaglione, Zephyre de veau, Somon cu salata mango si rodie sau preparate din cartof mov. Odata cu venirea primaverii, suntem dornici de mâncaruri din verdeturile locale. Anotimpul prietenos ne indeamna sa iesim la plimbare in natura, când putem culege planta-regina a lunii martie, urzica, ce are mari proprietati curative si nutritionale, din care putem prepara: Ciorba de urzici, Omleta cu verdeturi, Tarta cu urzici si brânza de oaie, Chifle umpluta cu urzici. Pentru o detoxifiere a organismului ne stau la indemâna si ceapa verde si ridichile de luna, din care putem gati: Ciorba de ciuperci cu ceapa verde, Pogacele cu brânza de oaie si ceapa verde, Chiftelute cu sos de brânza si ceapa verde, Salata de ridichi. Sa nu uitam ca in luna martie crestinii postesc inaintea marii sarbatori a Pastelui, cel mai restrictiv fiind postul ortodox, care tine 7 saptamâni. Postul nu este doar o chestiune alimentara, ci si spirituala, care ne indeamna la cumpatare si fapte bune, in editia din luna martie va sugeram si câteva meniuri de post, precum si reteta de preparare a traditionalilor Mucenici. Dragi femei, va dorim o luna minunata si nu uitati sa-i incântati pe partenerii dumneavoastra cu meniuri speciale, preparate cu multa dragoste!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Traditii de Martisor
Urzica: planta-regina a lunii martie
Verdeturi de primavara (urzica, ceapa verde)
Minunea rosie: ridichile de luna
8 martie
Meniu pentru Ziua Femeii
Retete din „Cartea regala de bucate"
Posarea alimentelor pe intelesul tuturor
Legenda celor 40 de mucenici
Postul Pastelui
Retete de post
Salate inedite de vinete
Dezlegare la peste
Alimentul vietii: germenii
Sa facem cunostinta cu:
    cartoful mov
Pagina copiilor
Portocalele din borcan

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro