Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IV. nr. 5. - Mai 2017
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Denumirea populara a lunii mai, Floral, indica explozia de vegetatie cu copaci infloriti, cand iarba si florile infrumuseteaza pajistile. Luna mai este dedicata trandafirilor si iubirii, fiind cea mai frumoasa luna a anului. Exista in traditia poporului roman ca ziua de 1 mai, de Armindeni, sa fie sarbatorita cu prietenii si familia, la iarba verde, cu serbari campenesti, la padure, cu miel fript, gratare si ceterasi. Armindeniul este sarbatoarea populara dedicata zeului vegetatiei, semnifica in traditia populara inceputul verii. Vremea frumoasa de afara a deschis nu doar sezonul gratarelor in aer liber, dar si a drumetiilor si culesului ciupercilor de mai. Cam acestea sunt subiectele principale ale actualei editii a revistei Bucataria ardeleneasca, bineinteles, dezvoltate cu variante care de care mai apetisante. Verdeturile specifice primaverii vin sa neincante cu salate sau sosuri adecvate. Gratarele pot fi facute din carne sau legume, de exemplu: Scrumbie cu verdeturi la gratar, Carnati marinati in bere. Cascaval la gratar. Dovlecei la gratar. Aceste minunatii la gratar sunt servite cu sosuri adecvate, care fac deliciul unei mese in aer liber: Sos de smantana cu susan si portocale. Sos de iaurt cu cepsoara si ghimbir.
Natura ne rasfata in luna mai cu miraculoasele fructe: visine, capsuni, care vorfi baza pentru deserturi de sezon, retete pe care va recomandam sa le incercati: Gomboti din branza de vaca cu capsuni. Prajitura frageda cu mac si visine.
Gulia este o leguma foarte sanatoasa, din care putem prepara: Supa de gulii, Graten de gulii. Verdeturile proaspete pot constitui ingrediente pe care sa le folosim in prepararea tartelor, dand un plus de savoare compozitiei, alaturi de cascaval sau sunca.
Mergand in drumetii, vom avea si surprize deosebit de placute, ploile de primavara au facut sa iasa ciupercile. Cum anume le putem deosebi pe cele comestibile de cele toxice, precum ce alte plante pot fi mancate din padure, aflam dintr-un interviu cu Ovidiu Puscas. Dar care sunt ciupercile lunii mai si cum pot fi acestea gatite, puteti afla din urmatoarele retete: Supa cu bureti de roua, Tocanita de bureti cu oua de prepelita, Zbarciogi umpluti, Bureti de mai pane.
Tot in luna mai putem sa ne rasfatam cu produse proaspete de la stana, sa preparam Balmos, alaturi de o binefacatoare Supa de salata cu jintuiala, sau Langosi cu crema de urda si marar.
Putem sa citim un interviu de Albu Monica Beatrice cu doamna coaching Andra Ştefan, despre cum putem imbina in viata noastra una din cele mai importante ingrediente ale existentei - hrana si aspectele legate de cum sa ne hranim si sa traimin armonie.
Cu acestea, va dorim sa aveti o primavara minunata, cu multe drumetii si o mancare sanatoasa, cu gratare in aer liber, dar si cu legumele si fructele de sezon!
Silvia Pintea

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

1 mai: deschiderea sezonului de gratar
In completarea gratarelor: sosuri
Fructele lunii mai: capsuni si visine
Legume de sezon: gulia
Legume de sezon: broccoli
Cu OZN-ul prin padure
Retete cu ciuperci de sezon:
    bureti de roua, zbarciog
Retete cu ciuperci de sezon:
    ciuperci de campie
Pagina copiilor
Tarte gustoase
Delicii de la stana:
    urda si jintuiala
Vine vara si chiar vreau
    sa imi para bine!
Sa preparam acasa:
    branzeturi alternative

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro