Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VI. nr. 10. - octombrie 2019
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

     

Piaţa mi se pare un loc fascinat, unde roadele pământului îşi dau întâlnire cu poftele noastre gastronomice, unde în forfota şi haosul specific pieţei, ne sunt ispitite simţurile la tot pasul să gustăm, să mirosim şi să alegem bunătăţile etalate. Cât de înduioşător este, cum la marginea tarabelor câteva bătrâne alineate în şir, încearcă să vândă din trăistuţă câteva legături de verdeţuri, usturoi, ouă sau găina şi cocoşul pe care le strâng în braţe. La vederea lor mă trec fiorii şi amintirile reînvie gustul supei aurii gătită de bunica. Profit de ocazie şi mă întorc acasă cu ingredientele necesare cu care pot să reproduc acel gust minunat. Prelucrarea şi gătirea durează mult mai mult, dar merită efortul depus! În paginile actualului număr al revistei puteţi vedea pas cu pas, cum se tranşează păsările de curte şi vă aducem meniul de duminică al bunicii:
Tocăniţă de măruntaie şi Supă şi friptură de cocoş. Piaţa este plină cu legume, puteţi cumpăra dovleci, vinete, varză de Bruxelles şi ceapă din care să gătiţi Supă cremă de fasole cu dovleac, Piept de curcan pane cu piure de dovleac, Salată de vinete cu dovleac, Supă de varză de Bruxelles, Graten de varză de Bruxelles, Tocăniţă de pipote cu varză de Bruxelles, Ceapă înăbuşită cu smântână şi mămăligă, Tocăniţă de ceapă cu aripi de pui, Fasole în sos de ceapă. În rubricile Secrete din măcelărie şi Măruntaie în fel şi chip vă prezentăm spata şi limba de porc în reţetele: Ciorbă de porc cu tarhon, Friptură din spată de porc, Salată de limbă de porc şi Limbă în sos de morcovi. Mirodenia preferată de francezi şi italieni este salvia, dar o putem folosi şi noi în Tocăniţă de pulpe de pui cu ciuperci, Ceafă de porc cu vin roşu şi în Clătite cu cremă de brânză sărată. Cum probabil dovleacul cumpărat este foarte mare, ajunge să preparaţi şi nişte Chifle cu dovleac şi chiar şi un Tort de brânză cu dovleac sau un Tort cu mac, mere şi dovleac. Pentru cei care preferă mai mult nucile, puteţi pregăti un Tort cu mere, nuci şi caramel, o Ruladă cu cremă de nuci sau Felii cu cremă de nuci şi cafea, Felii cu nuci şi caramel sau Prăjitura Zserbo. Foile de plăcintă sunt ideale pentru a găti nişte gustări, cum ar fi Rulouri cu carne sau Rulouri cu caşcaval. Pentru pagina copiilor am adus trei reţete: Pizza caracatiţă, Frittata cu spaghete şi Baghetă umplută, dar cu siguranţă se vor bucura şi de hamburgerul american Pulled pork din rubrica Mâncarea stradală adusă în bucătărie. În serile mai friguroase de toamnă, vă puteţi încălzi lângă cuptor, pregătind nişte deserturi calde, cum ar fi: Budincă de cozonac cu mere, Budincă de orez cu nuci sau Tocinei de mere; umplând cutia de fursecuri cu Melcişori cu scorţişoară, Fursecuri cu vin şi Fursecuri cu mere sau pregătind câteva conserve pe care să le avem la îndemână în sezonul rece: Iahnie de fasole cu piept de porc, Ghiveci de legume cu orez sau Conservă de peşte în sos tomat.
Vă dorim să gătiţi cu drag reţetele noastre şi poftă bună la ele!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Legume de sezon: dovleacul
Legume de sezon: varza de Bruxelles
Ceapa: gustoasă şi săţioasă
Lecţia de gătit
Trucuri din bucătărie
Meniul de duminică al bunicii
Secrete din măcelărie: spata de porc

Măruntaie în fel şi chip: limba de porc
Totul despre mirodenii: salvia
Brutăria de acasă
Bucătăria rece: gustări de sezon
Mâncarea stradală adusă în bucătărie
Superalimente: făina de dovleac
Pagina copiilor
Deserturi calde pentru zile friguroase
Torturile toamnei
Cutia cu fursecuri
Cofetărie pas cu pas
Prăjituri cu nucă
Conserve pentru gurmanzi

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro