Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VI. nr. 12. - decembrie 2019
Format: A4    Nr. pagini: 46    Pret: 4,50 lei (+ taxe postale)

     

Ne îndreptăm cu emoţie spre sfârşitul anului, pe care-l vom încheia cu două mari sărbători - Crăciunul si Revelionul. Întreaga Creştinătate va celebra aceste evenimente, după o perioadă de Post şi rugăciune, când întreaga familie, de la copii până la bunici, se adună pentru a fi împreună şi a merge la colindat, apoi a aştepta cu mese îmbelşugate colindătorii. Până atunci însă, cu zăpadă sau fără, ne pregătim să-l aşteptăm pe Moş Crăciun, care va umple ghetuţele copiilor cu dulciuri şi jucării. Cum musafirii se servesc cu ceva dulce, vă oferim reţete de deserturi pe care să le pregătiţi pentru a-i întâmpina: Biscuiţi glazurate, Biscuiţii Moşului şi Căciula Moşului. Tradiţia la români spune că de Ignat se taie porcul din care se vor prepara bucatele pentru Crăciun: Tochitură de porc, Ciorbă de perişoare cu varză murată, Cotlet de porc cu varză roşie, Costiţă de porc cu varză murată, Platou de sarmale cu cârnaţi şi caltaboş, Ceafă de porc cu ceapă şi bere. Pentru începători în ale bucătăritului, le oferim reţeta Cotlet de porc evantai cu chiftele de cartofi pas cu pas, cu poze ajutătoare. Sărăţelele sunt nelipsite din meniurile de sărbătoare, pregătiţi Covrigi cu mac, Sărăţele cu caşcaval sau Sărăţele semilună cu brânză de oaie. Masa de sărbătoare poate fi deschisă cu rulade aperitiv: Ruladă aperitiv cu carne tocată, Ruladă aperitiv mozaic, Ruladă aperitiv cu spanac şi brânzeturi, după care se servesc ciorbe precum: Ciorbă cu costiţă de porc, Ciorbă de curcan cu hribi uscaţi sau Ciorbă cu găluşte de ficat, apoi felul doi: Medalioane de muşchiuleţ cu mazăre şi gomboţi, File de somon cu piure de broccoli sau Guguluf de pui cu caşcaval. Casa se va umple cu mireasma specifică dacă pregătiţi: Cozonac cu cremă de ciocolată şi scorţişoară, Guguluf cu nuci şi cacao, Cozonac cu brânză de vacă şi fructe uscate sau Chec în două culori, Chec cu mere şi fructe uscate şi Chec cu ceai negru şi nuci. În paginile revistei veţi găsi o sumedenie de reţete de prăjituri şi torturi pe care să le pregătiţi înainte de Crăciun: Felie cu nuci, Prăjitura Arlechino, Prăjitură cu foi de cacao şi cremă de cocos, Prăjitură cu nuci şi fructe roşii, Felii cu ciocolată, caramel şi zmeură şi Tort turtă dulce, Tort cheesecake cu mure sau Tort Ştefania. Bomboanele de casă sau fursecurile sunt ideale şi pentru a le oferi cadou celor dragi: Trufe de ciocolată, Bomboane cu nucă de cocos, Bomboane de casă cu rom, Bulgări de zăpadă, Non plus ultra şi Fursecuri cu nucă de cocos şi ciocolată. După mesele bogate de Crăciun, pentru Revelion vă aducem o combinaţie de salate, aperitive uşoare şi băuturi: Salată de avocado cu ton, Salată de linte cu mentă, Salată de bulgur în stil grecesc, Bulete cu caşcaval şi brânză de oaie, Mini tartine, Aperitiv cu spanac şi cremă de brânză, Melcişori cu castane, Purceluşi norocoşi şi Covrigi cu cacao şi migdale, Punci de vin cu ouă, Lichior de cacao şi Cocktail cristal albastru.
Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Aşteptându-l pe Moş Nicolae
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Reţete tradiţionale de sezon
Lecţia de gătit
Lângă un pahar de vin
Aperitive
Ciorbe pentru sărbători

Felul principal
Cozonacul magic al bunicii
Checuri rapide
Prăjituri de zile mari
Prăjituri de zile mari
Torturi festive
Bomboane de casă
Cutia cu fursecuri
Minuturi pentru noaptea dintre ani
Salate de revelion
Patiserie
Băuturi

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro