 
					Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 5. - mai 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Îmi place primăvara, pentru că zilele sunt mai lungi, pot să petrec mult timp în natură, să-mi întreţin grădina cu flori sau cu 
legume, sau doar să stau în leagănul din curte sub razele încălzitoare ale 
soarelui, în compania unei cărţi bune. Începând din luna mai, de cele mai multe 
ori luăm masa în foişorul din grădină, chiar dacă aranjarea ei durează mai mult 
timp, dar ne răsplăteşte mireasma florilor şi ciripitul păsărilor. Chiar şi 
mâncarea are alt gust în aer liber. Începe sezonul grătarelor, al preparării 
mâncării la ceaun, ne adunăm din ce în ce mai mulţi în jurul mesei, sau în jurul 
focului. Avem nevoie, acum parcă mai mult decât oricând, să facem plimbări şi 
drumeţii în natură, unde putem duce cu noi un coş de picnic, în care pregătim de 
acasă câteva de-ale gurii, ca de exemplu: Cremă de mazăre, Tartă cu praz 
şi cartofi, Papară coaptă în chifle sau câteva specialităţi de 
patiserie, cum ar fi: Triunghiuri cu ciuperci şi brânză de oaie, 
Cornuleţe cu caşcaval şi spanac, Foitaj cu bacon şi brânză Camembert. 
În luna mai, natura ne oferă cele mai multe legume proaspete, printre care gulia 
de primăvară, din care se pot găti: Gulii umplute, Felii de gulie 
pane sau Supă de gulii cu găluşte de făină. 
Verdeţurile proaspete cum sunt spanacul, leurda şi frunzele de untişor se pot 
folosi în reţetele: Ciorbă de untişor, Gnochii cu spanac, brânză feta şi 
roşii, Tartă cu brânzeturi şi leurdă. În paginile revistei puteţi găsi 
idei de meniuri pentru zilele aglomerate din cursul săptămânii: Piept de 
pui în sos cremos cu usturoi, Salată de primăvară, Gomboţi de brânză cu 
ovăz; dar şi meniu pentru sfârşit de săptămână: Borş de legume, 
Cotlet de porc în sos de smântână cu legume, Prăjitură cu urdă şi 
caise. În ziua de peşte se poate găti: Ciorbă de peşte cu 
tarhon, Salată de paste cu somon sau Somon asiatic. Un 
meniu sănătos ar putea include: Unt de caju, Piept de pui cu salvie şi 
piure de păstârnac şi Tortilla din cartofi dulci. 
Trufandaua lunii, căpşuna, se pretează de minune la mic dejun sau chiar şi la 
masa de prânz: Crostini cu căpşune, Coaste de viţel cu salsa de 
fructe şi Supă cremă de căpşune. Luna aceasta vom 
degusta preparate cunoscute şi nouă, dar în stil bulgăresc: Ciorbă de 
burtă, Mititei şi Papară. Copiii vor fi încântaţi de: 
Supă cremă de cartofi şi păstârnac, Piept de pui în sos cremos 
şi Felii „primăvara". Brânza ciobanilor, urda, specifică zonei 
Ardealului, este delicioasă în reţete ca: Mini clătite cu urdă şi afine, 
Guguluf cu urdă şi Bucte cu urdă. În capitolul 
dulciuri şi prăjituri, veţi găsi o suită de reţete cu fructe de sezon: 
Prăjitură cu ciocolată albă şi vişine, Coşuleţe cu căpşune. Prăjitură cu 
rubarbă şi căpşune şi Tort cu brânză, nucă de cocos şi 
căpşune. Începe şi sezonul conservelor, putem pune deja pe raftul din 
cămară: Leurdă cu ulei şi sare, Dulceaţă de căpşune cu piper 
roşu şi Sirop din conuri de pin. Vă dorim să aveţi o 
primăvară minunată, cu multe legume şi fructe de sezon! 
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bucate pentru coşul de picnic 
Legume de sezon: gulia 
Din bucătăria bunicii 
Lecţia de gătit 
Meniu rapid pentru zile aglomerate 
Bucate din natură: leurda 
Nicio masă fără peşte 
				  
Bucătăria pentru începători
Sănătatea din bucate
Combinaţii aparte cu căpşune
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Delicii cu căpşune
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară




