Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. Editie Speciala
de Craciun si Revelion
- decembrie 2016

Format: A4    Nr. pagini: 64   
Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)

Ne gasim la sfarsitul unui an care aduce cu el doua sarbatori dragi noua: Craciunul si Anul Nou. Pe langa in-carcatura spirituala pe care o au aceste evenimente, ele aduc veselie si bucurie, cand toata familia se intalneste langa brad, se merge la colindat si se asteapta colindatori. Amintirile copilariei ne napadesc, miresmele mancarurilor de acasa ne fac sa dorim sa le resimtim din nou gustul. Venim in ajutorul dumneavoastra cu propuneri de meniuri usor de preparat in casa de fiecare gospodina. Gusturile au evoluat de-a lungul timpului, devenind din ce in ce mai sofisticate, impregnate de traditiile bucatariilor din alte tari. Dar totusi… parca tot mai buna era mancarea facuta de mama si bunica. Am poposit intr-o pensiune din Muntii Apuseni, unde am aflat de la doamna Cristina Nicola, cum se sarbatorea aici Craciunul in vechime, cum se prepara porcul si alte bucate traditionale. Interviul realizat cu etnograful Ioan Tosa va va dezvalui cateva curiozitati din perioada acestor sarbatori. Bucatele, painea si coptaturile se faceau inainte de Craciun si nu se mai gatea decat pana dupa Boboteaza. Se faceau cu predilectie sarmale, placinte, racituri, colaci, pancove. Pe langa aceste preparate traditionale de pe mesele romanilor, vom afla cateva secrete in prepararea unor mese festive, dineuri pretentiose, aflate de la coregraful Mario Grosu, care pe langa pasiunea pentru dans o are si pe acea pentru gatit. Meniurile sale sunt la fel de spectaculoase ca si coregrafia dansurilor pe care le realizeaza in programele sale. Nu am uitat nici de Advent si obiceiurile legate de aceasta perioada de dinaintea Craciunului. In paginile revistei veti gasi retete pentru meniurile din zilele de sarbatoare. Impodobirea bradului si daruirea dulciurilor este una din cele mai placute indeletniciri, de aceea va vom dezvalui secretele prepararii bomboanelor si ciocolatelor de casa, a turtelor dulci si ale fondantelor. La loc de cinste se afla preparatele din porcul proaspat taiat. Nu i-am uitat bineinteles nici pe vegetarieni, venind in ajutorul lor cu diverse retete de salate. Pentru ca sarbatorile de iarna reprezinta un adevarat dezmat culinar, in paginile revistei veti gasi un regal de prajituri, torturi, cozonaci, dar si sfaturi utile pentru amenajarea unor platouri si mese de sarbatoare. Dar sa ne amintim ca esti ceea ce mananci, si sa nu uitam de kilogramele in plus pe care le putem „achizitiona” in aceste zile de sarbatoare.
Silvia Pintea

Comandati acum! »

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 12. - Decembrie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

A trecut un an de la aparitia primului numar al revistei „Bucataria ardeleneasca”, in preajma sarbatorilor de iarna. Ne gasim din nou in atentia dumneavoastra cu meniuri specifice acestei perioade. Nu am uitat retetele speciale pentru crestinii care tin Postul Craciunului, urmat de marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Dintotdeauna pe mesele romanilor, dar si ale celorlalte nationalitati care au populat teritoriul Transilvaniei s-au gasit, cu acest prilej bucate imbelsugate, in special preparate din porc. Obiceiul taierii porcului de Ignat are radacini preistorice, din vechile timpuri pagane, dar bucuria acestui moment impor-tant la care participa intreaga familie a ramas aceeasi. Am vizitat o pensiune din Ţara Motilor, la Arieseni, unde doamna Cristina Nicola isi aminteste cu placere de anii copilariei, cand porcul era impartit cu grija sa ajunga pana la vremea coasei, dar si de retetele pe care le pastreaza cu sfintenie bunica sa, de 90 ani. Acestea, stiute de asemenea de la bunici si strabunici reprezinta, dupa parerea doamnei Nicola o adevarata „lada de zestre a motului”. Ne impanzesc pe fiecare dintre noi emotiile copilariei, cand il asteptam pe Mos Nicolae sa ne puna daruri in ghetute. Acest obicei, care se practica in Transilvania, are si unele retete culinare speciale, cum ar fi: briose Mos Nicolae, biscuiti in forma de Mos. De asemenea cu totii ne aducem aminte cu pla-cere de anii cand impodobeam bradul de Craciun si mergeam la colindat, sau primeam colindatori cu mesele incarcate. Pe acestea se gasea turta dulce, colacuti, cozonaci, carnati, caltabosi, sarmale (numite si galuste sau piroste in unele zone), mere si nuci. Obiceiul colindatului se mai pastreaza si astazi mai ales in satele transilvane, dar la oras frumusetea colindelor religioase sau laice se aude mai ales in radiouri si televizoare. Pentru ca de Craciun gospodinele se intrec in a face bucate cat mai imbietoare, veti gasi in revista Meniuri de sarbatoare, cateva retete de prajituri, atat traditionale, dar si mai noi, cu denumiri mai putin cunoscute: Prajitura „Rigójancsi”, „Susana” etc.
Speram ca actuala editie a revistei „Bucataria ardeleneasca” sa vina in sprijinul dumneavoastra in prepararea unor mese imbelsugate, pline de amintirile si aromele traditiilor sarbatorilor de iarna. Sa nu uitam insa de cuvantul magic – cumpatare!
Va dorim Sarbatori fericite!
Redactia

Comandati acum! »

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 11. - Noiembrie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Luna noiembrie este ultima din anotimpul toamnei, dar are farmecul ei. Dansul frunzelor ingalbenite si stropii reci de ploaie ne aduc nostalgice amintiri din vara insorita. Ne asezam la gura sobei si depanam povesti alaturi de o bautura calda sau o mancare gustoasa. Cu toate ca timpul este racoros exista legume vedete ale sezonului, cum ar fi dovleacul. Miraculosul si gustosul dovleac are putine calorii si multiple calitati nutritive. Culoarea portocalie este o dovada ca este plin de antioxidanti si vitamine, cea mai importanta fiind vitamina A, este bogat in magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor. Semintele au efect terapeutic in eliminarea viermilor intestinali. In actuala editie a revistei gasiti numeroase retete de supe, mancaruri de dovleac, simplu sau in combinatie cu diverse alte legume sau carne. Deserturile care contin dovleac sunt deosebit de savuroase datorita gustului dulce, placut si noutatii preparatului. O alta leguma pe care o gasim proaspata in acest sezon este gulia de toamna, pe care v-o recomandam sa o gatiti deoarece are putine calorii si este ideala in curele de slabire, regleaza nivelul glucozei in sange, excelenta in intarirea sistemului osos, datorita cantitatii mari de vitamina C pe care o contine protejeaza si sistemul imunitar. Carnea lunii este considerata in actuala editie carnea tocata, folosita la prepararea aperitivelor, ciorbelor si diverselor mancaruri. In luna noiembrie incepe restrictia la carne pentru crestinii care tin Postul Craciunului. Pentru acestia avem cateva recomandari din bucataria traditionala ardeleneasca in alimentatia caracteristica acestei perioade, retete vechi cum ar fi mamaliga cu silvoiz, fasole frecata si tocana de ceapa, precum si meniuri mai moderne. Vreme de sase saptamani acestia nu consuma nici un fel de proteine animale, dar exista zile cu dezlegari la peste, cand este permis consumul de mancaruri cu acest ingredient atat de sanatos. Prezentam in actuala editie cateva modalitati de preparare a pastravului.
In luna octombrie la Fagaras s-a desfasurat cea de-a doua editie a Festivalului Pastravului Fagarasean, o demonstratie culinara la care au participat renumiti specialisti in gastronomie, pasionati in prepararea meniurilor cu peste. Pastravul este considerat un peste deosebit de sanatos deoarece traieste in apele oxigenate de la munte. Am fost intrebati de ce promovam in cadrul revistei festivaluri si demonstratii culinare. Raspunsul este simplu, deoarece acestea se desfasoara intr-un cadru de buna dispozitie, cu degustari de meniuri, dan-suri, muzica si veselie. Exista nu numai placerea de a gati retete diverse, dar si aceea de a bucura multi oameni. In Transilvania au trait de veacuri, alaturi de romani, nationalitati conlocuitoare, bucatariile diverselor populatii s-au influentat reciproc, dar si-au pastrat si specificul. Surpriza actualei editii o reprezinta ca-teva mancaruri cu specific armenesc. Ca de obicei pentru cei care iubesc dulciurile si isi permit sa le consume, venim cu o varietate de prajituri. Langa acestea va puteti rasfata cu un pahar de vin fiert cu gutui sau cedru de mere. Nu-i asa ca alaturi de aceste placute oferte culinare, pe care sa le degustati impreuna cu familia sau prietenii, luna noiembrie are farmecul ei?
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 10. - Octombrie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

„S-a ivit pe culme Toamna, Zana melopeelor, Spaima florilor si Zana Cucurbitaceelor...”, suna versurile poetului George Topirceanu, plin de nostalgie la despartirea de vara. Dar ce legatura are poezia cu bucataria? Cucurbitaceele reprezinta o familie de plante cu tulpini taratoare sau agatatoare, cu frunze mari, cu fructul carnos si coaja tare, cum ar fi dovlecelul, castravetele, pepenele, dovleacul. Vrejurile acestora stau atarnate, ca urme falnice ale unei glorii apuse. Doar gramezile de bostani si dovleci mai stau marturie la gloria cucurbitaceelor. Fara nici o urma de indoiala, anotimpul toamna a pus stapanire pe calendar si pe natura. Ne luam cu strangere de inima ramas bun de la vara, dar si toamna ne ofera adieri cu frunze ingalbenite si peisaje nascute parca din penelul maiastru al naturii. In gradini se strang ultimele recolte, febra muraturilor s-a mai atenuat, dar si acum avem treaba cu varza, dovlecii, gutuile, sfecla, pe care dorim sa le pregatim cat mai gustos, dar si sa le conservam pentru zilele cand fulgii de nea ne vor trimite la camara.
Editia din luna octombrie a revistei „Bucataria ardeleneasca” cuprinde retete cu conservarea legumelor de sezon, varza la butoi, ciuperci murate, retete cu gutui, castane, trufe. Carnea lunii este cea de curcan, pe care v-o aducem in atentie in retete diversificate. Avem retete interesante si cu diferite sortimente de varza, pregatita atat pentru vegetarieni, cat si cu carne. Gutuia este ultimul fruct ce rezista pe ramuri toamna. Gutuile pot fi consumate ca atare, stau pe dulapuri pana la Craciun, impanzind odaile cu mireasma lor parfumata. Savoarea deosebita este transmisa si meniurilor cu gutui: supe, tocanite, dulciuri. Castanele reprezinta fructe delicioase, care stau la baza unor retete mai sofisticate, pe care vi le impartasim in paginile actualei editii. Daca suntem la capitolul meniurilor speciale, va vom surprinde cu impresii de la culesul de trufe si cateva retete in care se folosesc aceste fabuloase ciuperci subpamantene, culese doar cu ajutorul cainilor dresati.
Revista consemneaza in paginile ei si manifestari care promoveaza bucataria traditionala romaneasca. In acest context as aminti populara Cupa Polus, Campionatul International de Gatit in Aer Liber, desfasurat la Cluj Napoca, organizat de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.). Pe langa bucataria traditionala consemnam in actuala editie si rezultatele unor cunoscuti maestri in ale gastronomiei, care incearca sa imbine retetele transilvanene cu mirodeniile orientale. Deoarece sufletul mamelor il reprezinta copiii lor, incercam sa venim in ajutor cu mici trucuri pentru ca cei mici sa consume cat mai multe legume.
In paginile revistei, pe langa retete vechi din satele ardelene, prin care oamenii acestor locuri au supravietuit pe aceste meleaguri, va oferim si inovatii prin care bucataria romaneasca se inscrie in concertul bucatariilor europene. Va lasam pe dumneavoastra sa alegeti cele mai bune retete, care imbina vechiul cu noul in prepararea unor bucate savuroase!
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 9. - Septembrie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Pentru fiecare dintre noi toamna inseamna o suita de imagini, senzatii, arome, care ne invaluie din livezi, gradini si vii. Pentru mine se asociaza cu o ramura cu prune bistrite, de incarcate ce sunt, parca rup pomul. Apoi strugurii care atarna greu de pe vie, imbiindu-te sa le gusti boabele zemoase.
La acestea se adauga larma vesela a culesului, cand oamenii se aduna sa puna la adapost roadele toamnei. Camarile se golesc si se pregatesc rafturile si recipientele pentru noile conserve. Iata de ce in editia din luna septembrie a revistei „Bucataria ardeleneasca” veti gasi retete de conserve cu gusturi inedite sau clasice, verificate de-a lungul timpului de dibacia gospodinelor in prelucrarea si pastrarea lor, fara numerosii conservanti, atat de daunatori sanatatii noastre. La aceasta se mai adauga gustul pe care l-am pastrat in memorie a bucatelor preparate de mamele si bunicile noastre. Va vom oferi in aceasta editie retete de pastrare a legumelor, paste de ardei, dulceturi si cateva delicatese murate. Vorbind de cultura alimentara a unui popor trebuie sa ne raportam la aria geografica pe care si-a desfasurat activitatea, la ce i-a oferit pamantul pentru a supravietui. Istoria gustului este strans legata de istoria dezvoltarii economice, sociale, culturale. Iata de ce in revista noastra ne vom axa si pe eforturile care se depun in unele comunitati pentru pastrarea traditiilor. Este vorba de mestesugurile practicate, dar si de felul de bucate preparate in gospodariile taranesti, folosind unelte traditionale, strachini din lemn, oale si cuptoare din lut. Ce poate fi mai imbietor decat varzarele coapte in cuptorul din ograda bunicii. Ce poate fi mai gustos decat o friptura de iepure, aceasta carne fiind socotita una din cele mai dietetice. In Transilvania era obiceiul sa se gateasca in must de struguri, licoarea parfumata de dinaintea fermentarii vinului. Cu fructele toamnei se prepara numeroase deserturi, de la renumitii gomboti pana la mai sofisticatele prajituri cu struguri. Toamna vine cu bogatia livezilor si a viilor, dar si a padurilor. Ciupercile, mai ales hribele, care apar dupa ploile de toamna, constituie una din deliciile culinare ale bucatariei transilvane. O alta caracteristica a acestei bucatarii o reprezinta folosirea fructelor, mai ales a celor de padure in prepararea sosurilor. In revista veti gasi si meniuri pentru vegetarieni, dar va oferim si alte surprize. Va invitam sa rasfoiti revista „Bucataria ardeleneasca”, atat de bogata in editia din luna septembrie!
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 8. - August 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Incet-incet, vara isi pregateste bagajele pentru a lasa locul altui anotimp, toamna. Dar pana atunci sa ne mai desfatam cu bucuriile verii. Este o perioada in care unii dintre noi pleaca in concedii. Luna august se mai numeste in traditia populara „gustar”. Numele vine de la verbul „a gusta”, fiindca acum la noi in tara se coc cele mai multe fructe: merele, perele, prunele, pepenii verzi si galbeni, strugurii se indulcesc. Se colecteaza fructele de padure: afinele, merisoarele, zmeura, murele. Porumbul este in lapte si ne ademeneste cu aromele sale imbietoare. Toate aceste minunatii ale naturii asteapta sa fie gustate. Fie in stare naturala, fie gatite in diverse feluri. Nu aveti de facut decat sa studiati cuprinsul editiei din aceasta luna a revistei „Bucataria ardeleneasca”. Va oferim retete de supe si ciorbe din legume si fructe. Leguma „regina a lunii” este declarata vanata: coapta, taiata, impachetata, gatita in diverse sortimente, simplu sau la cuptor, cu orez, legume sau cu carne.
Mai multe pagini au fost dedicate meniurilor cu peste, deoarece acesta se gaseste din abundenta in aceasta luna, multi oameni isi petrec concediul sau week-endurile la pescuit, pe malurile raurilor sau ale lacurilor. Fiind o luna care abunda in fructe proaspete, din revista nu lipsesc dulciurile de sezon, prajituri si torturi cu fructe. Legumele proaspete, din gradinile noastre sau de la producatorii autohtoni stau in atentia gospodinelor intelepte care se ocupa deja de conservarea lor. Iata motivul pentru care si noi ne-am gandit la cateva propuneri in acest sens.
Daca nu v-ati hotarat unde sa va petreceti concediul, venim cu o sugestie: pensiunile din satele Transilvaniei. Aici in decoruri traditionale ale vechilor asezari satesti, veti fi imbiati cu mancaruri traditionale. Va sugeram astazi o pensiune din tara Lapusului – la Rohia. Crestinii ortodocsi tin intre 1 si 15 august postul Adormirii Maicii Domnului, o imbinare intre postul alimentar si cel spiritual. Nu se consuma in aceasta perioada mancare cu grasime. Dar sa ne amintim ce se spune in popor: „Conteaza mai mult ce scoti din gura, decat ce bagi in gura.” La manastirea Rohia, din localitatea cu acelasi nume va puteti reculege in aceasta perioada, fiind tratati cu multa consideratie la pensiunile din zona.
Se spune ca cea mai buna mancare este cea in care pui suflet, dar conteaza si vasele in care gatesti. Acesta este motivul pentru care am venit in sprijinul dumneavoastra cu informatii de ultima ora privind materialele cele mai putin toxice din care sunt confectionate vasele de gatit.
Va dorim o luna august minunata in care sa gustati din plin din bogatia livezilor si gradinilor noastre, bineinteles in cadrul unor mese savuroase si sanatoase, alaturi de cei dragi!
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 7. - Iulie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Luna iulie supranumita si „luna lui cuptor” este in acelasi timp si o perioada de vacanta. Vacantaaa! Bucurie pentru copii, dar si pentru parinti, bunici, verisori, unchi, nepoti! Iata ca ne strangem sa petrecem zile minunate impreuna, dupa bugetul fiecaruia. Dar oriunde ne-am duce, sa ne bucuram de culorile si miresmele verii! Se gasesc gratis in aer, peisaj, farfurie. Iata de ce editia din luna aceasta ne ofera retete din legume si fructe care sa ne racoreasca in perioada caniculara, din dovlecei, rosii si ciuperci, dar si meniuri pe care le putem prepara in natura, cand ne-am refugiat la liziera padurilor si in poieni, unde ne putem bucura de lungi plimbari, dar si de bucuria culesului buretilor, a zmeurei, afinelor. Pentru persoanele care nu au probleme cu greutatea, avem si in aceasta editie retete cu delicioase deserturi de casa. Prin padure se gasesc diverse ciupercute, dar nu uitati ca cele rosii cu picatele ce se gasesc desenate in toate carticelele pentru copii sunt necomestibile. Ciupercile de padure au o aroma specifica si sunt deosebit de savuroase, dar daca nu le cunoasteti suficient, renuntati. Mergeti la cules cu un cunoscator, nu lasati copiii sa puna ciuperci in cos, nu culegeti exemplare foarte mici, deoarece la aceste dimensiuni se pot confunda cu cele necomestibile, nefiind clar delimitate caracteristicile; nu culegeti exemplarele batrane, deoarece pot fi toxice, verificati fiecare exemplar in parte, inainte de a le gati. Ciupercile albe de pasune, hribii, galbiorii, piciorul caprioarei se gasesc din belsug, dar toate au variante necomestibile. Retetele cu ciuperci pe care vi le oferim sunt savuroase si pot fi realizate si din soiurile de crescatorie.
Plimbarile in padure pot fi minunate, mai ales daca am dat de tufe de zmeura si afine. Zmeura, afinele si merisoarele de padure au un mare potential de lupta impotriva afectiunilor renale, pulmonare, au un continut redus de zahar, contin antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi, ne ajuta sa ne fortificam organismul. Fructele de padure, dar si cele de sezon din gradinile noastre (caisele, strugurasii, zmeura) pot fi folosite in deserturi dar si ca sosuri dulci alaturi de carne.
Carnea scazuta alaturi de o zeama din legume si fructe reprezinta una din caracteristicile bucatariei transilvane, feluri larg folosite la curtile nobiliare maghiare in evul mediu. Din pacate una din problemele esentiale a zilelor noastre o reprezinta folosirea substantelor interzise in cultivarea fructelor si legumelor. Legumicultorii ne invata cum sa deosebim rosiile tratate chimic de soiurile romanesti care au un gust deosebit, sunt mai mari, neregulate, o alta varietate se caracterizeaza prin faptul ca sunt rotunde si putin alungite, rosiile numite prunisoare sunt de dimensiuni reduse. Cele aduse din import si tratate chimic sa reziste mai multe saptamani, in dreptul coditei au o parte de culoare verde care se continua in interiorul fructului (rosia este fruct) si care este usor lemnos. Rosiile de gradina au multi nutrienti esentiali pentru organism. Contin licopen, un antioxidant care ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi.
Bunele gospodine se gandesc si la anotimpul iernii, de aceea revista va ofera si diverse modalitati de conservare a fructelor si legumelor de sezon. Petrecerea timpului in natura va ofera si placerea gatitului in aer liber, de aceea va oferim cateva secrete legate de prepararea gratarelor si frigaruilor. Indiferent unde veti merge in vacanta, la munte sau la mare, va dorim zile frumoase si nu uitati sa mancati sanatos!
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 6. - Iunie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Vara ne invadeaza bucatariile cu miresmele imbatatoare ale legumelor si fructelor proaspete, tocmai culese din gradinile noastre. Cei care nu am avut posibilitatea sa le cultivam singuri, ne asteapta producatorii din piete. Ce putem gati deci in luna lui ciresar? Va propunem numeroase retete din fasole verde, morcovi, mazare, cartofi noi. Pentru a va incuraja sa faceti o binemeritata cura, va reamintim beneficiile pe care aceste legume le aduc organismului.
Fasolea verde este o leguminoasa plina de vitamine si de nutrienti. Amintim: vitamina K (ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos), vitamina C si vitamina A (antioxidanti puternici care previn aparitia cancerului de colon, elimina toxinele care pot ataca celulele din zona colonului), fibre, potasiu, fier, magneziu, vitamina B1, B2, B3, cupru, calciu, fosfor. Vitamina K previne ruperea oaselor si ajuta in general la mentinerea sanatatii sistemului osos.
Vitamina A (prin beta-caroten) si vitamina C sunt antioxidanti foarte puternici, care previn aparitia cancerului de colon, elimina rapid toxinele care pot ataca celulele din zona aceasta a corpului. Fierul este parte integranta a hemoglobinei, care transporta oxigenul din plamani spre celule, dar face parte si din procesul de metabolism. Vitaminele A, C si zincul din fasolea verde protejeaza si sistemul imunitar al organismului, ajuta la refacerea pancreasului, organ care uneori face fata mai greu producerii de insulina, care lupta impotriva zaharurilor.
Cartofii noi trebuie sa se regaseasca pe mesele dumneavoastra, fiindca doar in acest sezon ii puteti savura si sunt deliciosi. Au coaja foarte subtire si este recomandat sa fie consumati cu coaja, deoarece aici se gasesc cele mai mari cantitati de vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie. Evitati de catre cei care tin dieta, pe motiv ca „ingrasa", cartofii reprezinta in realitate un aliment minune, contine de cinci ori si jumatate mai multe fibre decat o banana medie si contine mai multa vitamina C decat se gaseste in trei avocado. Cercetatorii au identificat de asemenea in cartof mai mult seleniu mineral decat in seminte si nuci.
Luna iunie, numita si ciresar, este fascinanta prin frumusetea pomilor incarcati cu miraculoasele fructe rosii ce impodobesc cu rod ciresii. Ciresele sunt cele mai gustoase fructe din acest sezon, cu un continut ridicat in antioxidanti, substante active care activeaza inima, rinichii, precum si in vitamine (vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina K, vitamina E) si in minerale (potasiu, sodiu, magneziu, fier etc.).
Ciresele contin cel mai puternic antioxidant al naturii – resveratrolul, facand parte din grupul „alimentelor mov” (afine, mure, zmeura, capsune, struguri negri etc.), se numara printre alimentele cu calorii negative, adica acele alimente pentru metabolizarea carora organismul consuma mai multe calorii decat cele ingerate, fiind recomandate in curele de slabire si de detoxifiere din timpul verii. Prin continutul ridicat de vitamine si minerale, dar si in apa, ciresele sunt ideale in tratamentele de infrumusetare. Acestea hranesc intens pielea, reduc semnele de imbatranire.
Iata deci minunile lunii iunie, legume si fructe, gardieni ale sanatatii noastre. Pentru ca la 1 iunie este „Ziua internationala a copilului”, sa ne gandim sa preparam o hrana sanatoasa familiilor noastre. Colectivul revistei Bucataria ardeleneasca va vine in ajutor cu delicioase retete traditionale de mancaruri din legumele de sezon si cu alese deserturi cu cirese si visine, dar in acelasi timp va informeaza asupra vitaminelor si mineralelor de care organismul nostru are nevoie.
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 5. - Mai 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Razele calduroase ale soarelui ne indeamna sa iesim in aer liber si sa ne bucuram de tot ceea ce ne inconjoara, sa facem plimbari in padurea inverzita, sa simtim adierea usoara a vantului, care se joaca in parul nostru. Suntem atrasi in alimentatie de verdeturi proaspete, atat datorita culorii atat de optimiste, cat si de mineralele si vitaminele pe care le contin. In plimbarile noastre lungi pe pasuni sau paduri, ne putem procura singuri, din locuri mai izolate, departe de sosele si gazele de esapament ale autovehicolelor: leurda, loboda, stevie, macris salbatic. Toate aceste minunatii vegetale se gasesc in retetele din actuala editie a revistei „Bucataria ardeleneasca”, intr-o gama diversificata de salate, supe, mancaruri si pogaci.
Leurda sau usturoita este numita si usturoiul ursului, datorita faptului ca ursii o consuma imediat ce ies din hibernare. Are efecte benefice asupra inimii si a vaselor de sange, asupra digestiei si a sistemului imunitar si endocrin. Loboda este cunoscuta pentru proprietatile sale detoxifiante si antioxidante, contine cantitati semnificative de vitamina K, ce ajuta la fixarea calciului si impiedica formarea cheagurilor de sange. Contine si fier, calciu, magneziu, potasiu. Este deosebit de delicioasa ciorba de loboda. Macrisul are frunze cu un gust acrisor si contine fier, vitamine, dar si acid oxalic si este potrivit pentru supe, borsuri, pireuri, mai ales in combinatie cu preparate din carne de miel. Spanacul are efect depurativ (curata organismul de toxine). Frunzele sale contin o mare cantitate de clorofila, alaturi de complexul de vitamine B, caroten, glucide, fier, avand efect anticancerigen, reminalizant, afrodiziac si hipoglicemiant. La fel ca spanacul se poate prepara urzica, de la care se recolteaza frunzele foarte tinere ce contin importante saruri minerale: fier, magneziu, calciu, potasiu, siliciu, vitamina C, K, A, complexul de vitamine B. Bunicii nostri nu frecventau farmaciile, colindau padurile si fanetele, stiau sa se vindece natural.
Luna petrecerilor in natura debuteaza cu sarbatoare: 1 Mai, supranumita in popor Armindeni, o zeitate pagana care apara recoltele si animalele, dar si o zi a serbarilor campenesti. Memoria colectiva pastreaza si amintirea defilarilor din perioada comunista, dar si a gratarelor cu mici si a halbelor cu bere. In mai natura se afla intr-un moment de maxima prospetime si insufletire, de aceea e obligatorie macar o petrecere in aer liber, in mireasma pe care o degaja sfaraitul gratarelor. Ne-am gandit sa va propunem cateva modalitati de preparare a micilor si fripturilor la gratar, dar si o reteta speciala de gulas.
Pietele sunt pline de capsuni parfumate din gradinile si livezile locale. Avem in revista numeroase retete cu aceste fructe minunate, cu un continut mic de grasimi si calorii, dar bogate in vitamina C, fibre, vitamina B9 si potasiu, cu un puternic efect curativ. Va propunem numeroase retete din si cu capsuni, deoarece acestea se pot consuma nu numai simple, ci si in preparate servite la micul dejun, in supe, la felul doi, in diverse deserturi, de la prajituri pana la torturi si siropuri. In trecut capsunile erau asociate cu dragostea. Unii considerau ca aceste fructe reprezinta simbolul Venerei, zeita iubirii. Va dorim o luna plina de iubire, cu multe salate, capsuni si reusite iesiri la gratar in aer liber!
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 3. - Martie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Actuala editie a revistei gastronomice „Bucataria ardeleneasca” este dedicata celei mai importante sarbatori a crestinatatii si reprezinta Invierea lui Iisus Hristos, a treia zi dupa rastignirea sa din Vinerea Mare. Sarbatoarea este precedata de o lunga perioada de post, ultima saptamana este numita Saptamana Patimilor si incepe in Duminica Floriilor si se sfarseste in Sambata Mare.
Daca in editia precedenta a revistei am prezentat diferite retete de post, de aceasta data ne vom axa pe bucate traditionale din Transilvania, pe care populatiile crestine din spatiul intracarpatic le pregatesc de veacuri pentru a celebra Pastele.
Sfintele Pasti este o sarbatoare a regenerarii si reinvierii naturii si se tine in functie de doua fenomene astronomice: echinoctiul de primavara si miscarea de rotatie a lunii in jurul Pamantului. Se serbeaza in duminica imediat urmatoare primei luni pline de dupa echinoctiul de primavara. Termenul Pasti provine din ebraica – Pasha (Pesah), ce inseamna „trecere” si e o sarbatoare religioasa in amintirea eliberarii poporului sfant din robia egipteana, asa-numitul Exod, condus de Moise. Pastele, adica patimile, moartea si invierea Domnului au coincis cu Pastele iudaice din anul 30 d.H. Se considera ca Pastele ar fi fost sarbatorit in preajma anului 1400 i.H. Sarbatoarea Pastelui poate fi asociata cu primavara, retrezirea naturii la viata simbolizeaza noua viata pe care crestinii au castigat-o prin crucificarea si invierea lui Iisus.
Desi pentru multi sarbatoarea de azi a Pastelui este asociata doar cu un prilej de mancare si bautura, trebuie chiar si in aceste timpuri moderne inteleasa profunzimea sa spirituala. Locuitorii Transilvaniei de-a lungul timpului i-au conferit sensul spiritual impreuna cu numeroase traditii si obiceiuri mistice, culturale si culinare. Cel mai raspandit obicei crestin de Pasti este vopsirea de oua rosii, a caror prezenta este obligatorie pe masa de Pasti. Una din legende spune ca Maica Domnului care venise sa isi planga fiul rastignit a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea au fost inrosite de sangele care picura din ranile lui Iisus. Se obisnuieste ca in diminetile de Pasti oamenii sa se spele pe fata cu apa in care s-a pus un ou rosu, un ban, flori pentru a fi precum oul rosu, bogati si sanatosi. Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul primordial al divinitatii si se face dupa reguli precise, persoanele mai in varsta, de obicei barbatul, ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste: „Hristos a inviat” si i se raspunde: „Adevarat a inviat!” In unele localitati din Ardeal in a doua zi de Pasti exista obiceiul udatului. Flacaii se imbraca in haine de sarbatoare, iau o sticluta cu parfum si cutreiera satul in cautarea fetelor nemaritate pe care sa le stropeasca cu parfum. Fetele ii asteapta pe udatori cu bucatele pregatite. In actuala editie a revistei am cautat sa prezentam meniuri speciale care se fac cu ocazia celebrarii Pastelui: aperitive de primavara, cu verdeturile care apar in aceasta perioada ca un simbol al invierii intregii naturi: leurda, untisor, hamei, urzica, spanac, laptuca, ceapa verde, ridichi rosii. Felurile principale le-am gandit in functie de caracteristica bucatelor traditionale din carne de miel, ied: ciorbe, fripturi, drob, rulade. Traditionala pasca am prezentat-o in mai multe variante, alaturi de cozonacii pufosi si aromati. Sofisticatele timpuri moderne au imbogatit masa de Pasti cu felurite aperitive si prajituri. Dar sa nu uitam cuvantul magic: cumpatare. Acestea fiind spuse, va invitam sa cautati in revista „Bucataria ardeleneasca” meniurile preferate si va dorim Paste fericit!
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 2. - Februarie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Redactorii de la publicatia „Bucataria ardeleneasca” in editarea numarului pe luna februarie iau in considerare ca la data de 23 februarie 2015 incepe Postul Pastelui la ortodocsi. Conform unui sondaj IRES, 70% dintre romani tin Postul Pastelui, din acestia 45% il tin doar miercurea si vinerea. In Transilvania multiculturala, datorita diversitatii religioase: ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, protestanți, neoprotestanti, evrei, populatia posteste in moduri diferite, pe care le vom consemna intr-o alta rubrica a acestei editii. Indiferent de religie, postul inseamna iesirea din lumea materiala si indreptarea spre lumea spirituala. Postul nu trebuie tinut ca o dieta, alimentatia este doar primul pas, la ea se adauga parerea de rau pentru cele rele savarsite, astfel el trebuie unit cu rugaciunea.
Sunt interzise mancarurile din proteine animale pe toata perioada postului; cele din carne pe intreaga durata a lui, cele din lapte si oua mai putin. Exista zile anuntate in calendar in care se dau „dezlegari” la peste, dar si la untdelemn si vin, ceea ce inseamna ca se pot prepara meniuri cu aceste alimente. In redactarea acestui numar ne-am interesat si de produse pe care oamenii le foloseau in vechime in perioada postului, retete traditionale care au permis populatiilor care au trait pe aceste meleaguri sa supravietuiasca de-a lungul timpului. La loc de cinste erau fructele, crude sau uscate, pastaioasele, fainoasele, cruciferele. Epoca moderna cu retetele sale diversificate, nascute in procesul de globalizare a adaugat la lista alimentelor permise soia, nautul, lintea, branza tofu, laptele din soia, orez, migdale, fructele mediteraneene. Ingeniozitatea culinara a gospodinelor a facut sa fie inventate numeroase retete de dulciuri fara lapte sau oua. Postul este asumat de fiecare individ in parte, conform credintelor religioase, ceea ce nu inseamna ca nu recunoastem conceptiile ateiste, ca manifestare libera a oricarei constiinte. Partea a doua a revistei este dedicata nenumaratelor retete de preparare a painii in casa sub forma diferitelor sortimente: cu faina alba sau neagra, cu seminte, crescute cu drojdie sau fara. Aceasta deoarece putem manca o paine mai sanatoasa decat cea din magazine. Ne lipseste bineinteles legendarul cuptor de lut, pe care-l mai gasim in unele gospodarii taranesti, dar il putem inlocui cu cel din masinile noastre de gatit. Sa ne gandim si la minunatul miros de paine proaspata sau de chifle si cornuri care poate invalui caminul nostru si la zambetele fericite ale copiilor.
Redactia

Comandati acum! »



Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul III. nr. 1. - Ianuarie 2015
Format: A4    Nr. pagini: 44   
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Sa ne reamintim de porcul taiat la Craciun si ce a mai ramas din el dupa sarbatori! Bineinteles, carnatii si jamboanele, ciolanele si picioarele, untura si slanina. Porcul reprezenta baza alimentatiei pe timp de iarna in zona rurala a Transilvaniei de-a lungul timpului.
Istoria alimentatiei nu reprezinta o istorie marunta, nesemnificativa, ci dimpotriva, fapte de civilizatie, fondatoare de identitati, ce concura la o perspectiva de istorie culturala. Ruta spre marea istorie este oarecum ocolita, ea conducand spre caracterele fundamentale ale unui anumit tip de civilizatie. Este unanim acceptat ca alimentele, mancarea, sunt unele dintre trasaturile ce fac diferenta si construiesc identitatea oricarei comunitati.
Cu atat mai interesant este acest proces in Transilvania, unde au trait de veacuri romanii impreuna cu ungurii, sasii, ucrainienii, evreii, etc populatii care au trait pe acelasi teritoriu, s-au hranit din roadele aceluiasi pamant, au interactionat si s-au influentat reciproc.
Hrana reprezinta o sursa de supravietuire, dar si o componenta politica si culturala. Obiceiurile alimentare ale unei comunitati, ale unui popor, sunt un subiect de istorie, care diferentiaza masa bogatului de a saracului. In materie de gusturi alimentare, acestea se schimba lent, uneori imperceptibil, dupa ritmul marilor structuri. Daca in trecut oamenii traiau iarna din ce cultivau vara pe ogoare, umpland camarile cu de ale gurii, dupa ce invatasera sa conserve alimentele, astazi lucrurile sunt diferite.
Mancarurile traditionale, adevarate bombe calorice erau destinate unor oameni care munceau din greu. Astazi marea problema a omenirii din statele civilizate o reprezinta obezitatea. Diversitatea si globalizarea au dus la cunoasterea traditiilor culinare ale altor popoare. Ne place sa gustam din toate. Avem legume si fructe din intreaga lume care ne imbie de pe rafturile supermarketurilor. Ne rasfațam cu mancaruri indiene, chinezesti, mexicane. Atunci de ce ne reintoarcem mereu la traditie? Deoarece astfel ne pastram identitatea, zestrea nu numai culturala, ci si genetica. Avem o tendinta ancestrala de supravietuire, hranindu-ne cu alimentele naturale pe care le cultivau si mancau stramosii nostri. Sa nu uitam ca ei mancau, dar faceau si multa miscare!
Redactia

Comandati acum! »



  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro