Editura Corvin

Bucate din cartofi

Rasfaturi culinare de zi cu zi

Format: 21 x 21 cm    Nr. pagini: 200    Pret: 25,00 lei (+ taxe postale)

Gustos, necostisitor si mereu la indemana!

Cartoful, originar din America de Sud, a fost descoperit si adus in Europa de catre spanioli, prin anii 1530, din regiunile din Peru, unde si astazi se intalneste in forma spontana. In Romania, in documente apare in 1769 pe teritoriul Transilvaniei, dar probabil ca a fost cultivat mult mai devreme prin gradini.
Cartoful ocupa un loc fruntas pe lista legumelor care se cultiva in cele mai multe tari si, practic, este nelipsit din bucatariile din intreaga lume. Datorita faptului ca se gaseste in orice anotimp, este o sursa continua de rasfaturi culinare, asa cum nicio alta leguma si putine alimente pot fi. Pe langa faptul ca este un aliment de baza, necostisitor si la indemana, este si un aliment care hraneste, da energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.
Se poate gati in fel si chip, fie sub forma mancarurilor clasice si reconfortante, fie abordand infatisari noi si exotice.
Consumul de cartofi (nu cel prajit) mentine in echilibru organele interne si are proprietati diuretice, de aceea este indicat a fi consumat mai mult fiert. Contine saruri minerale (fosfor, magneziu, calciu, potasiu si fier), acizi organici (citric, malic, oxalic), complexul de vitamine B si vitamina C. Valoarea nutritiva se datoreaza continutului de amidon, care in organism se descompune in zaharuri simple care se asimileaza usor.
Dorim sa va oferim o carte de bucate asa cum este si cartoful in mesele noastre, esential, venind in intampinarea nevoii de solutii practice si rapide sau mai sofisticate pe parcursul a aproape doua sute de retete gustoase. Veti gasi antreuri si salate, supe, ciorbe si borsuri, gratenuri si garnituri, feluri principale, galuste, prajituri, torturi si deserturi din cartofi, procesul de pregatire al unora dintre ele fiind ilustrate pas cu pas.
Alegeti sa pregatiti retete din oferta noastra bogata, pentru a-i surprinde pe cei dragi cu rasfaturi culinare din cartofi!
Va dorim clipe placute in bucatarie si rezultate pe masura asteptarilor!

Adela Sebestean

Informatii utile

Cartoful a parcurs un drum lung din America de Sud, iar astazi se gaseste aproape in toate tarile din lume. Succesul lui sta in faptul ca se cultiva usor si da recolta bogata.
Se gasesc mai multe soiuri de cartofi: rosii, albi, movi, dulci, de dimensiuni mari, mai mici sau alungiti. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici, gusturi si recomandari de gatit diferite. Cartoful rosu are un continut moderat de zahar, nu se sfarama, isi pastreaza forma si textura la gatit. Se foloseste la ciorbe, tocanite si salate.
Cartoful alb are un continut redus de zahar, textura fainoasa, cremoasa, se sfarama usor. Se foloseste la piureuri, supe creme, cartofi copti, gratenuri si galuste.
Cartofii noi se folosesc la salate, cartofi natur. Pentru cartofi prajiti pufosi si moi, se folosesc cartofi albi, iar pentru cei crocanti, cartofi rosii.
Cartofii dulci se folosesc la felurile principale, cel mai bine isi pastreaza aroma si gustul daca sunt pregatiti in cuptor. Acestia se inteapa in 5-6 locuri cu furculita, apoi se coc 40-45 de minute in cuptor la tempreatura medie. Spre deosebire de cartoful clasic, cartoful dulce nu are coaja toxica. Nu este indicata indepartarea cojii subtiri, deoarece aceasta contine numeroase fibre, antioxidanti si potasiu.
Cartofii mov, la fel ca si restul tipurilor de cartofi, sunt bogati in antioxidanti, dar ce ii deosebeste pe cei mov de cei albi este un tip de antioxidant numit antocianine, care ii dau acea culoare placut violeta, antioxidant care se gasesti si in mure sau afine si care are rolul de a preveni organismul de tumori. În comparatie cu cartofii albi, cartofii mov au gust usor mai dulce, textura mai moale si se prepara mai repede. Contin o cantitate medie de amidon, astfel se pot folosi in ciorbe, tocanite, salate si deserturi. Se fierb la foc mediu, dar prajirea acestora in ulei abundent si incins duce la distrugerea nutrientilor. Se condimenteaa cu usturoi, rozmarin si turmeric.
Pentru a avea un gust bun, cartofii se fierb intotdeauna in apa cu sare, iar pentru un plus de aroma se pot adauga in apa de fiert si verdeturi, seminte de chimen, fulgi chili, ceapa sau usturoi. Cartofii fierti pentru salata se strecoara dupa 5-10 minute dupa ce a fost stins focul. Cartofii intregi, in coaja, se fierb cca 35-40 de minute, cele curatate si taiate cubulete pentru piure, cartofi natur sau taranesti, 30-35 de minute. Cartofii in coaja se coc in cuptor 50-60 de minute, gratenurile 45-50 de minute, cartofii taiati se prajesc in cuptor 35-40 de minute, iar cartofii fierti se rumenesc in cuptor 25-30 de minute.
Cartofii se depoziteaza in loc racoros, uscat si intunecat, departe de ceapa pentru ca se degradeaza reciproc. Se verifica lunar, pentru a se arunca cei care sunt incoltiti prea tare sau sunt stricati. Cartofii care au parti verzui, sau sunt putin incoltiti, se curata bine de coaja si „ochiuri”, deoarece contin solanina care este toxica pentru organism. Cartofii curatati nu se lasa mult timp in apa rece, deoarece se dizolva amidonul si scade valoarea lor nutritiva. Cartofii afectati de inghet devin mai dulci, se adauga putin otet langa sare in apa in care se fierb. Cartofii cruzi nu se pot congela, doar cei care au fost preprajiti.
Cartoful este folosit in tratamente naturiste. Sucul de cartofi este indicat in tratamentul ulcerului si al acidului gastric. Compresele cu cartofi rasi ajuta la calmarea migrenelor si a febrei, ajuta la vindecarea pielii in cazul arsurilor superficiale si eruptiilor cutanate.

Adela Sebestean

Comandati acum! »



Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro