Editura Corvin

Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul I. nr. 1. - Decembrie 2014
Format: A4    Nr. pagini: 44    Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)

Motto:
„Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucataria franceza, cea chineza si bucataria Transilvaniei.”
Egon Ronay


Observatiile lui Egon Ronay, un important critic culinar englez, de la mijlocul secolului XX, expuse in „Egon Ronays Guide to British Eateries” se refera la marea diversitate a bucatariei ardeleneşti, nascute din cultura culinara a populatiilor care traiau de secole in arcul intracarpatic: romani, maghiari, saşi, armeni, evrei, etc. Aceste etnii şi-au pastrat identitatea şi obiceiurile alimentare, dar au reuşit sa se influenteze reciproc, generand o bucatarie plina de savoare.
Revista „Bucataria ardeleneasca” va propune sa redescoperim impreuna gusturile de altadata, incarcate de aromele condimentelor ierboase: patrunjelul, mararul, cimbrul, tarhonul, maghiranul, busuiocul, dar şi a usturoiului şi paprikai. Existau insa doua bucatarii, una a elitelor şi alta a maselor.
Revista noastra are aparitie lunara şi doreşte sa vina in ajutorul celor interesati de prepararea mancarurilor de inspiratie traditionala. O reteta a suferit insa nenumarate variante de-a lungul timpului, din considerente economice, sociale, politice. Diferentele religioase şi culturale au produs o intrepatrundere a obiceiurilor şi moravurilor culinare. Alternanta perioadelor in care se mancau proteine animale cu posturile religioase, cand se consumau cu preponderenta vegetale, pe langa detoxifierea organismului a dus la nenumarate improvizatii şi inovatii in arta culinara. Existau trei alimente de baza: carnea, cerealele, vinul. Carnea se consuma cu multe sosuri, facute din legume şi fructe. Sa invatam impreuna sa ne reintoarcem la o bucatarie sanatoasa, din produse naturale, preparate simplu, fara aditivi alimentari.
Ne apropiem de Craciun, una din cele mai indragite sarbatori de peste an, cand rasfatul culinar ne imbie la tot pasul. Sa ne bucuram de retetele care au inveselit dupa perioada de post mesele ardelenilor!
Prezenta editie este dedicata Craciunului, celei mai importante şi sfinte sarbatori a anului. Va invitam pe parcursul celor 40 pagini sa savurati alaturi de noi retete culinare specifice acestui eveniment de peste an, cu idei cunoscute deja, dar speram inedite prin modul lor de realizare sau combinare a ingredientelor, a provenientei lor, sa gustati alaturi de noi poveşti legate de datini şi obiceiuri ale Craciunului. Dorim ca revista noastra sa aduca un aport pretios meselor pe care voi, dragi cititori, dar şi noi, membrii redactiei, cu o mare pasiune gastronomica le vom savura in aceste zile de pace şi tihna sufleteasca, alaturi de cei dragi, familii şi prieteni!
Silvia Pintea

Comandati acum! »Titlurile editiei:

Porcul
Taierea porcului, obiceiuri si superstitii
Cârnaţi
Caltaboş şi sângerete
Toba, chisca
Jumerele
Slănina
Jambonul

Feluri de mancare din carne de porc
Aperitive
Tocane
Supe, ciorbe
Feluri principale

Masa de Craciun
Sarmale
Meniu clasic
Meniu vegetarian
Meniu uşor

Interviu
Arta de a fi comesan

Sarbatoarea Craciunului
Obiceiuri de Craciun

Dulciuri, prajituri
Turtă dulce pentru
    un Crăciun special
Cozonaci
Prăjituri
Torturi
Prăjituri cu osânză

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro